- De plannen van Rusland om de dollar uit te dagen zullen op niets uitdraaien, denken Amerikaanse economen.
- Veel belangrijker is hoe China zich ontwikkelt.
- Het zal volgens door Insider geraadpleegde economen nog lang duren totdat er een echte concurrent komt voor de dollar op de wereldmarkten.
- Lees ook: De Chinese yuan maakt de komende 10 jaar een einde aan de dominantie van de dollar, volgens topeconoom Roubini
De Russische pogingen om de suprematie van de Amerikaanse dollar te ondergraven zullen vrijwel zeker mislukken, zeggen economen tegen Insider. Zelfs nu Rusland samen met China optrekt om de dollar uit te dagen met een alternatieve reservemunt.
Rusland heeft aangekondigd zijn economie te “de-dollariseren” in reactie op westerse sancties. Moskou wil valuta van “onvriendelijke” landen te weren en samen met China een nieuwe reservemunt creëren om de positie van de dollar als dominante munt in de wereldhandel aan te vallen.
Vorig jaar kondigde Rusland aan samen te werken met ander BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) om een alternatieve reservemunt te ontwikkelen. Maar de pogingen om de dollar van zijn troon te stoten zijn zinloos, volgens economen.
Volgens econoom Jay Zagorsky van de Universiteit van Boston is een van de grootste problemen van Rusland dat de Russische economie vanwege de oliehandel nauw verbonden blijft met de dollar. Olie is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Moskou en de handel daarin vindt grotendeels plaats in dollars.
Zagorsky denkt niet dat een reservemunt van Rusland, China en andere landen op veel vraag zal kunnen rekenen. Eerdere pogingen om een gezamenlijke munt te creëren, zoals onlangs werd bepleit door Brazilië en Argentinië, zijn meestal uitgedraaid op een mislukking. En dan vooral als de economieën van de samenwerkende landen niet in balans zijn.
"Rusland is een wankele economie die is getroffen door zware sancties. Het land heeft te kampen met een enorme hoeveelheid economische problemen", zegt marktstrateeg Bob Stark van financiële dienstverlener Kyriba. "Zou Rusland de dollar omver willen werpen? Uiteraard, maar dat is niet de vraag waar het om draait."
De yuan is in opkomst, maar kampt met een belangrijk manco
Relevanter dan wat Rusland wil, is de positie van China. Dat land is met meerdere landen samenwerkingen aangegaan om de aanwezigheid van de yuan op het wereldtoneel te vergroten. Dat Rusland zich aansluit bij die pogingen, is simpelweg een manier om te overleven. Rusland probeert om zijn economie overeind te houden en manieren te vinden om te handelen, ondanks de zware westerse sancties.
"Dat China zich ontwikkelt tot economische supermacht, is veel belangrijker dan de Russische pogingen om de dominantie van de dollar te ondergraven", zegt Stark. "Het is onderdeel van een bredere Chinese strategie." Hij wijst daarbij op de waarschuwingen van econoom Nouriel Roubini, die heeft gezegd dat er het komende decennium een bipolair systeem kan ontstaan waarin de yuan een concurrent zal worden voor de dollar op de wereldhandel.
Hoewel Stark denkt dat een wereld die deels van de yuan en deels van de dollar afhankelijk is, tot de mogelijkheden behoort, is dat scenario volgens hem nog ver weg. Het duurt heel lang voordat een munt voldoende vertrouwen heeft opgebouwd en massaal wordt gebruikt voor de internationale handel.
Op dit moment gaat 96 procent van de wereldhandel in dollars, blijkt uit gegevens van de Federal Reserve. Terwijl de yuan in de eerste helft van 2022 verantwoordelijk was voor slechts 2 procent van de wereldhandel.
Zagorsky denkt dat de yuan sowieso geen serieuze uitdager zal worden van de dollar, vanwege de strenge Chinese kapitaalcontroles. Die leggen beperkingen op aan de hoeveelheid yuans die China mag verlaten. Zolang die regels van kracht zijn, is de yuan veel minder aantrekkelijk dan de Amerikaanse dollar.
"Internationale beleggers en handelaren zullen geen munt gebruiken, als ze zich zorgen maken dat hun geld vast blijft zitten in een land en ze het er niet uit kunnen halen", licht hij toe.
In een rapport van de Carnegie Endowment for International Peace staat dat de yuan geen bedreiging is voor de dollar, omdat er voor de internationalisering van de yuan reserves in dollars nodig zijn om de munt stabiel te houden. Nobelprijswinnaar Paul Krugman is ook niet bang dat de dollar zijn dominante positie gaat verliezen en zelfs als dat gebeurt zal het "nauwelijks een aardverschuiving" zijn voor de Amerikaanse economie.